Hitelkiváltás

Nem csak ingatlan vásárlásra, vagy felújításra, lakáshitel visszafizetésére is felhasználható a lakástakarék-pénztári szerződés.

 

Milyen hitelekbe lehet a lakástakarékot betörleszteni?
A lakástakarék szerződéseket lakáshitelbe, vagy pénzügyi lízingbe lehetséges betörleszteni.

Mi tekinthető lakáscélú hitelnek?
A lakástakarék olyan hitelbe fordítható be, amelynek célja: vásárlás, építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés, vagy előzőekhez kapcsolódó gyűjtőszámla-hitel (árfolyamgátas szerződések), vagy előző hitelcélok kiváltására felvett hitel.

Mikor használható fel kiváltott lakáshitel visszafizetésére?
A fenti célok kiváltására felvett hitelbe is betörleszthető az LTP. (Van azonban olyan lakás-takarékpénztár, amely egyszer kiváltott lakáshitelbe még elfogadja a felhasználást, de ha már kétszer kiváltotta azt az adós, a legutóbbi hitelének visszafizetésére nem használhatja.) Nálunk nem lesz ilyen problémája!

Kinek a lakáshiteléhez használható fel?
Mivel a lakástakarékot lejáratakor bármely közeli hozzátartozónknak felajánlhatjuk, így nem csak a saját lakáshitelbe törlesztjük. Megfelel minden olyan lakáshitel, amely valamelyik közeli hozzátartozó vett fel az ingatlanára. Azaz ha szülőnek, nagyszülőnek, gyermeknek, unokának, testvérnek, házastársnak van lakáshitele a saját ingatlanjára, vagy olyan ingatlanra, ami legalább a résztulajdonában van, akkor betörleszthetjük a hitelükbe a lakástakarékunkat.

Milyen papírok szükségesek az ügyintézéshez?
A megtakarítás lejáratakor igazolást kell kikérni a lakáshitelt nyilvántartó banktól. Az igazolás tartalmát a lakástakarék írja elő, adott esetben saját formanyomtatványukat kell használnunk. Ezért amikor megküldi a lakástakarék, hogy lejárt a szerződésünk, egyeztessük egy ügyintézővel, hogy mire kell figyelnünk a banki papírok intézésekor.

Be kell menni külön a bankhoz?
Igen! Egyrészt a fenti igazolás miatt. Másrészt nem elég csupán igazolást kikérni, azt is jelezni kell a bankban, hogy elő-/végtörleszteni szeretne valaki. Egy nagyobb összeget fizetünk a hitelünkbe. Bankonként változó, hogy mennyivel előtte kell jeleznünk, jellemzően 5-15 nappal a tényleges előtörlesztés előtt.

Mennyi időbe telik ezt elintézni?
Miután lejárt a megtakarítás és erről megkaptuk a levelet, célszerű azonnal a banknál elkezdeni a fent említett igazolás kikérését. Sajnos a legtöbb esetben nem tudják azonnal odaadni, mivel a fióki tanácsadónak nincs jogosultsága ezt kitölteni. Fel kell küldeni a központba, vagy onnan kérik le, és az igazolás kiállításának átfutási ideje 30 nap is lehet. Ha ez megvan, és a lakástakarék megkapta, ellenőrizte, onnantól számítva pár héten belül kiutalják a pénzt.

Mennyibe kerül a banknál, ha lakástakarékból csökkentjük a hitelünk?
Ha hamarabb megszabadulunk a lakáshiteltől, vagy legalább egy részétől, akkor összességében kevesebb kamatot fizetünk ki a banknak, amiért a bank díjat számíthat fel az előtörlesztésért. Ennek költségeiről érdeklődjön finanszírozójától. A lakástakarék hozama jelenleg, akár duplája is lehet egy átlagos lakáshitel kamatánál, ezért megéri kifizetni az alacsonyabb előtörlesztési díjat tőketartozásunk lényegesen magasabb hitelkamata helyett.