10% feletti hozam

Népszerűek Magyarországon az államilag támogatott lakástakarék-pénztárak, hiszen minden befizetésre az ügyfél 30 százalékos állami támogatást kap, ami akár 10 százalék fölötti garantált hozamnak is megfelelhet.

 

Mi a lakás-takarékpénztár?
A lakás-takarékpénztár egy lakáscélú rendszeres megtakarítási forma. A megtakarításra a betéti kamatok mellett az állam 30 százalékos éves, alanyi jogon járó támogatását is élvezzük, amelynek felső határa évi 72 000 forint. A felvett összeget lakáscélra (pl. vásárlásra, felújításra, építésre, bővítésre) lehet elkölteni.

A megtakarítást minimum négy, maximum tíz évre tudjuk elindítani. A megtakarításunk után benn maradhat a pénzünk, a betéti kamatokat megkapjuk akkor is, ha nem hosszabbítunk szerződést. A kamatmentes megtakarításunk lejárata után hitellel kiegészíthetjük a rendelkezésünkre álló összeget, de nem kötelező felvenni a hitel részt.

Hogy tudom maximalizálni?
Mivel 72 000 forint az éves állami támogatás felső határa, havi 20 000 forintos összegű megtakarítást éri meg kötni.

Néhány kérdés a futamidő végére akár 10%-os hozamot fizető lakástakarék pénztári megtakarításról:

Mi történik, ha megkötöm a szerződést és ideiglenesen, pár hónapig nem tudom fizetni a havi díjat?
Röviden: semmi. Nem szünteti meg a szolgáltató a lakástakarék szerződést. Az elmaradt díjak később - az anyagi helyzet rendeződésével - pótolhatók. A szabályozói előírások következtében azonban a rendszertelen díjfizetésnek negatív hatása van az állami támogatásra.

Lejárt a szerződésem, de hónapokig nem találom még meg az ideális lakást, ilyenkor mi van?
A havi befizetések folytathatók egészen a szerződéskötést követő 10 évig.

Növelhetem a havi befizetést?
Minden további nélkül. Arra azonban érdemes figyelni, hogy állami támogatás csak havi 20 ezer Ft-os befizetésig jár. Ha ennél több pénzünk van havi befizetésre, akkor közeli hozzátartozó vagy hozzátartozóink nevére érdemes egy vagy több újabb szerződést kötni.

Hogy igazolhatom a lakáscélú felhasználást?
Számlával, vagy házilagos kivitelezésű munkák esetén szakértői igazolással. A felhasználási kör rendkívül széles a felújítási munkálatoktól az építésen át, a beépített műszaki berendezésekig.

Kombinálható a lakástakarék CSOK-kal, 10+10 millió Ft-os támogatással/támogatott hitellel?
Igen, minden további nélkül.

Milyen költsége van a lakástakarék nyitásnak?
A szerződéskötési díj a szerződéses összeg 1%-a, amit a szerződéskötéskor kell megfizetni (pl: a szerződéses összeg, 7,5 millió Ft akkor a szerződéskötési díj, 75 ezer Ft). A Balla Pénzügynek lehetősége van a szerződéskötési díjat elengedni.